Isplata penzija počinje 5. oktobra

Isplata penzija za mjesec septembar počet će u srijedu, 5. oktobra, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO, saopšteno je iz tog zavoda.

Penzije ostvarene na osnovu Zakona o PIO/MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim, najniža penzija iznosi 326,17, zagarantovana 434,90, dok najviša iznosi 2.174,48 maraka.

Penzije koje su ostvarene na osnovu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za septembar, sa uračunatim troškovima, iznose oko 163 miliona maraka.

Upravni je odbor, uz ostalo, usvojio i Izvještaj o financijskom poslovanju Zavoda za prvih šest mjeseci 2016. te Financijski plan Zavoda za 2017. godinu.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media