Erdogan: Bezvizni režim treba stupiti na snagu ali EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bezvižni režim koji je EU obećala Turskoj ovog mjeseca treba stupiti na snagu, ali da stavovi Unije jasno ukazuju da neće održati riječ koju je dala njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio turskim parlamentarcima na prvoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske nakon ljetne pauze, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj.

“Bezvizni režim koji je Evropska unija (EU) obećala našoj državi treba stupiti na snagu ovog mjeseca. Ako poslušamo izjave iz Unije, teme poput borbe protiv terorizma koje su iznimno važne za Tursku, pokušavaju se pokazati kao preduslov. Otvoreno govorim, ovakav stav je znak da EU ne želi održati riječ koju je dala Turskoj. Opet otvorenom govorim, to je vaša odluka”, poručio je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je istakao kako se u posljednje vrijeme može primijetiti nedosljednost u politici SAD-a prema regionu Bliskog istoka.

“U posljednje vrijeme možemo primijetiti nedosljednost u politici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema našoj regiji. Jedan dio američke administracije uporno bira saradnju sa terorističkim organizacijama PKK/PYD-YPG u Siriji i Iraku, dok drugi dio vodi jednu politiku koja je bliža našim osjetljivim tačkama”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik se osvrnuo i na pokušaj državnog udara 15. jula, te rekao da je turski parlament 15. jula ranjen i oštećen i tako stekao status gazije po prvi put nakon Oslobodilačkog rata. Poručio je da su svi oni koji jasno ne osuđuju pokušaj puča od 15. jula ove godine, saučesnici u istom.

– Predsjednik parlamenta Kahraman: Završen period državnih udara u Turskoj, pobijedio je narod

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Ismail Kahraman poručio je na prvoj sjednici parlamenta nakon ljetne pauze, da je turski narod 15. jula pokazao kako više nikada neće biti moguće izvršiti vojni udar u toj zemlji.

“Ezanima, salavatima s minareta, stražama za demokratiju koje su trajale noćima narod je pobijedio pokušaj puča. Turska je zatvorila period državnih udara”, rekao je Kahraman.

(AA)

Share this post on social media