FOTO: Sarajevo: Izetbegović u pratnji supruge izašao na glasanje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji supruge Sebije Izetbegović, glasao je danas na lokalnim izborima na biračkom mjestu u osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegovićev dolazak na biračko mjesto iščekivao je veliki broj medijskih ekipa.

“Osjećam se dobro, malo umorno, intenzivna je bila kampanja proteklih dana, optimističan sam. Mislim da su bolji dan već nastupili, osnovni pokazatelji na to ukazuju, kada su u pitanju reformski procesi, vidi se svjetlo na kraju tunela”, rekao je Izetbegović.

Pozvao je sve građane BiH da izađu na lokalne izbore.

“Moja poruka je da izađu, naravno, da iskoriste svoje pravo, da masovno izađu na birališta i da glasaju u sladu sa svojom savješću i svojim izborom”, poručio je Izetbegović.

Inače, otvaranjem 5.469 biračkih mjesta jutros u sedam sati počeli su sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti koje provodi Centralna izborna komisija.

Na današnjim lokalnim izborima pravo glasa ima 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak. Svi oni će moći glasati uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih dokumenata.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Na kandidacijskim listama nalazi se ukupno 30.445 kandidata i to 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za općinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.

(AA)

Share this post on social media