FOTOGALERIJA: U Sarajevu svečano otvoren obnovljeni hotel Holiday

BH Telecom

Obnovljeni Hotel “Holiday”, nekadašnji prepoznatljivi simbol Sarajeva “Holiday Inn”, svečano je otvoren večeras u prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvanica.

Među njima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u društvu supruge Sebije Izetbegović, izjavio je Feni da će turističkom potencijalu BiH doprinijeti obnovljeni hotel čiji je investitor Europe grupacija.

– Na početku rada ovog hotela iskreno čestitam vlasniku i direktoru Europe grupacije Rasimu Bajroviću. Svim Sarajlijama puno znači ovaj hotel, koji nas prije svega podsjeća na Olimpijadu 1984. godine i opsadu Sarajeva 1992.-1995. godine. Tokom rata ovo je bilo jedino mjesto gdje su odsjedali novinari međunarodne zajednice – rekao je Izetbegović.

Vlasnik Rasim Bajrović Feni je potvrdio da će “Holiday” biti najveći kongresni centar u regionu i da će nositi naziv “Internacionalni kongresni centar Sarajevo”.

– Ovo je hotel sa respektabilnim smještajnim kapacitetom – 400 soba, 10 konferencijskih sala kapaciteta 2.500 mjesta. Trenutno zapošljavamo 110 ljudi, a do kraja godine hotel će imati 200 uposlenika  – naglasio je on.

Hotel “Holiday” je, kako kazao je Zlatko Lagumdžija, jedini hotel na svijetu sa dvije historije (Zimske olimijske igre 1984. i rat 1992.-1995.).

– Da se bilo kojem hotelu dešavalo ono što se desilo ovome za vrijeme rata to bi bio hotel “spomenik” sa najsvijetlijom tradicijom – istakao je Feni Lagumdžija.

Operni pjevač Ivica Šarić također je izrazio zadovoljstvo što je sinonim Sarajeva ponovo otvoren.

– Za veoma kratko vrijeme vidjela se reinkarnacija jednog od simbola Kantona Sarajevo. Vlasnik Bajrović i njegove kolege su veoma ozbiljni investitori koji nam pune buzdžet – zaključio je u izjavi za Fenu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je uveličao svečano otvaranje hotela “Holiday”.

Hotel ”Holiday inn” do kraja godine bit će renoviran u potpunosti, a znatan dio novi su vlasnici, Europe grupacija, u protekla dva mjeseca uspjeli obnoviti. Renovirano je kompletno prizemlje u okviru kojeg je i devet kongresnih sala. Više od pola opreme koja je bila u hotelu je zamijenjeno, a rabljeni namještaj doniran je područjima koja su zadesile poplave prije dvije godine.

Ovaj hotel u svojih 400 smještajnih jedinica ima i dva predsjednička apartmana koji su najveći u regiji i imaju po pet soba.

FENA

Share this post on social media