Sirijske izbjeglice se u kolonama vraćaju iz Turske u oslobođeni Jarabulus

U pogranični sirijski grad Jarabulus, koji je oslobođen od terorista ISIS-a ofanzivom “Štit Eufrata“, danas se iz turske pogranične provincije Gaziantep vratilo najmanje 100 sirijskih izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske oružane snage i koalicione zračne snage već 16. dan provode ofanzivu “Štit Eufrata“ protiv terorista u sirijskoj regiji Jarabulus u blizini turske granice, a već nekoliko dana se iz Turske u oslobođene dijelove te regije vraćaju kolone sirijskih izbjeglica.

Danas se u Jarabulus vratila grupa od 100 sirijskih izbjeglica koje su dobile potrebne dozvole od Ureda guvernera u Gaziantepu, a među njima je veći broj žena, djece i starih osoba.

Podsjetimo da se na isti način i jučer iz Turske u oslobođeni Jarabulus vratilo najmanje 250 sirijskih izbjeglica.

Jedan od povratnika Muhammed Silo za AA je kazao kako je prije godinu dana napustio svoj dom u Jarabulusu zbog stalnog bombardiranja i napada terorista i bio zbrinut u Bursi.

“Bijegom u Tursku smo spasili žive glave pred napadima aviona i terorista. Naš Jarabulus je oslobođen i odlučili smo se vratiti. Hvala Bogu dolazi mir u našu domovinu, a evo stiže nam i bajram“, kazao je Silo.

I Zeliha Veys je kazala da se u Siriju vraća nakon duže od godinu dana boravka u Turskoj i da s bojaznošću iščekuje prizor u kakvom stanju je njena kuća.

“Imam četiri sina. Jedan je ostao u Siriji i prije pola godine su ga iz kuće kidnapovali teroristi ISIS-a. Od tada ne znamo gdje je i kako. Nadam se da ću ga naći tamo“, kazala je Veys.

Anadolu Agency

Share this post on social media