Ban: Tenzije nikad veće, hitno spriječiti provokacije Sjeverne Koreje

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon ocijenio je danas da tenzije na Korejskom poluostrvu nikad nisu bile tako velike kao sada

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon ocijenio je danas da tenzije na Korejskom poluostrvu nikad nisu bile tako velike kao sada i pozvao Vijeće sigurnosti (VS) UN-a da preduzme hitne korake za sprečavanje “provokativnih akcija” Sjeverne Koreje.

Ban, bivši ministar vanjskih poslova Južne Koreje, rekao je na konferenciji da je američka ambasadorica pri UN-u Samanta Pauel već počela rad na novoj rezoluciji UN-a s ključnim članicama VS UN-a uključujući Kinu, prenosi agencija AP.

Po njegovim riječima, neophodno je da Vijeće sigurnosti bude jedinstven i pokaže čvrstu rješenost i posvećenost, a ne da gubi vrijeme u slanju snažnih poruka Sjevernoj Koreji da su njeni nuklearni testovi i lansiranje balističkih raketa neprihvatljivi i da moraju da prestanu.

Kako je dodao, Vijeće sigurnosti UN-a sastajao se osam puta ove godine povodom Sjeverne Koreje, što pokazuje “ozbiljnost i težinu” situacije.

FENA

Share this post on social media