Gaza: Desetine neidentifikovanih tijela pokopano u masovnoj grobnici

Gaza: Desetine neidentifikovanih tijela pokopano u masovnoj grobnici
Gaza: Desetine neidentifikovanih tijela pokopano u masovnoj grobnici - photo: Patria

Tijela desetina neidentifikovanih ljudi pokopana su u srijedu u masovnoj grobnici na groblju u Khan Yunisu, u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Pošto ovi mučenici nisu imali s kim da se pozdrave, iskopali smo masovnu grobnicu da ih sahranimo. Oni su nepoznati mučenici“, rekao je Bassem Dababesh iz Komiteta za hitne slučajeve pri ministarstvu vjerskih pitanja za AFP.

Posmrtni ostaci, koji su nosili samo brojeve, došli su iz indonežanskih bolnica i bolnica Al-Shifa u sjevernom pojasu Gaze, prema članovima odbora na mjestu sahrane.

Indonežanska bolnica na rubu izbjegličkog kampa Jabalia, koji je bio pogođen izraelskim
zračnim napadima, djelimično je evakuisana u ponedjeljak, rekao je Ashraf al-Qudra,
glasnogovornik ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Slična je situacija i u bolnici Al-Shifa u gradu Gaza. Direktor te bolnice Mohammad Abu
Salmiya je 14. novembra rekao da je 179 tijela pokopano u masovnoj grobnici unutar kompleksa.

Tijela koja su stigla u Khan Yunis u srijedu bi bila u Izraelu prije nego što su bila predata preko predstavnika „trećih zemalja i Ujedinjenih nacija“, prema Komitetu za hitne slučajeve pri ministarstvu vjerskih pitanja.

U Pojasu Gaze ima na hiljade mrtvih, a pitanje ukopa šokiralo je mnoge stanovnike Gaze. Od početka rata žrtve rata su na brzinu sahranjivane na privatnim parcelama, pa čak i na fudbalskom igralištu, jer su groblja puna ili nepristupačna zbog borbi.

Sedmicu nakon početka rata, Philippe Lazzarini, šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je da nedostaje vreća za tijela.

Vjeruje se da su hiljade mrtvih zatrpane ispod ruševina.

Patria

Share this post on social media