Izraelske vlasti oslobodile 39 palestinskih zatvorenika

Izraelske vlasti oslobodile 39 palestinskih zatvorenika
Izraelske vlasti oslobodile 39 palestinskih zatvorenika - photo: Patria

Izraelske vlasti oslobodile su 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena i 33 djece, izvijestila je palestinska novinska agencija WAFA rano u nedjelju.

Prema izvješću, pušteno je šest žena i 33 mladića do 19 godina. Primile su ih njihove obitelji u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Kao uvjet sporazuma, militanti Hamasa prvo su morali osloboditi izraelske taoce držane u Gazi prije puštanja palestinskih zatvorenika iz izraelskog pritvora, navode lokalna izvješća.

Nakon oslobađanja 13 izraelskih talaca i četvero stranih državljana, Izrael je oslobodio 39 palestinskih zatvorenika.

Egipat, Sjedinjene Države i Katar su posredovali u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa u razmjeni 50 civilnih talaca za palestinske zarobljenike.Nakon isteka primirja, izraelski zapovjednici i Hamas rekli su da očekuju nastavak borbi.

Izraelski načelnik Generalštaba Herzi Halevi izjavio je u subotu da će izraelske snage nastaviti napade na Pojas Gaze odmah nakon što se završi privremena humanitarna pauza dogovorena s Hamasom.

“Odmah ćemo se vratiti na manevar u Gazi, iskorijeniti Hamas i izvršiti značajan pritisak da oslobodimo većinu talaca koji se drže u Gazi”, rekao je načelnik Generalštaba, prenosi Izraelska radiodifuzna korporacija.

Izrael je pokrenuo masivnu vojnu kampanju u pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada su ubijena najmanje 14.854 Palestinca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi oko 1.200.

Patria

Share this post on social media