Zelenskiy zahvalio vojsci što se bori protiv ruskih napada i službama koje se bore i u ekstremnim temperaturama

Zelenskiy zahvalio vojsci što se bori protiv ruskih napada i službama koje se bore i u ekstremnim temperaturama
Zelenskiy zahvalio vojsci što se bori protiv ruskih napada i službama koje se bore i u ekstremnim temperaturama - photo: Reuters

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy u nedjelju je zahvalio ukrajinskoj vojsci na borbi protiv ruskih napada i njenim spasilačkim službama za rješavanje posljedica ekstremnog zimskog vremena za koje je rekao da je oko 400 naselja u 10 regija lišilo struje, javio je Reuters.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenskiy je rekao da se nemilosrdne, intenzivne borbe vode u istočnim regionima Donjecka i Harkova, dok je „ekstremno izazovno vrijeme“ utjecalo na oblasti od Kijevske oblasti na sjeveru do Odese na jugu.

Na teritoriji pod ruskom kontrolom, Oleg Kryuchkov, zvaničnik postavljen od strane Moskve, rekao je da je skoro pola miliona ljudi bez struje na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine. Ruski šefovi Krima, crnomorske luke Sevastopolj i dijela Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve, dali su slobodne dane za ponedjeljak zbog izvještaja o jakim vjetrovima, poplavljenim kućama i snijegom zatrpanim putevima i oštećenim zgradama.

Ukrajinska granična služba saopštila je da je Moldavija privremeno obustavila pristup
vozilima svojoj teritoriji sa dva prelaza u regionu Odese. Moldavske vlasti su također
zatražile od lokalnih škola da razmotre zatvaranje zbog snježnih padavina i jakog vjetra.

Gradonačelnik Odese Henadii Trukhanov pozvao je stanovnike njegove crnomorske luke da ostanu kod kuće. Lokalne vlasti upozorile su da su opskrbe vodom prekinute zbog nestanka struje zbog čega su pumpe prestale raditi i pozvale ljude da sačuvaju zalihe.

Operater elektroenergetske mreže Ukrenergo podijelio je fotografiju prijenosnog tornja u regiji Odesa čija je nosač pukao na dva dijela zbog jakog vjetra, dodajući: „Činimo sve da što prije prevaziđemo posljedice lošeg vremena i vratimo svjetlo svakom domu.“

Patria

Share this post on social media