Brazilski Senat danas odlučuje o sudbini Rousseff: Smjena ili ostanak na mjestu predsjednice

Brazilski Senat na današnjem zasjedanju odlučit će o političkoj sudbini suspendovane predsjednice Dilme Rousseff (68), o njenoj smjeni ili ostanku na poziciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Opoziv Rousseffove senatori su izglasali ranije zbog malverzacija sa državnim novcem u 2014. i 2015. te kršenja fiskalnih zakona, što je brazilska predsjednica nazvala “državnim udarom” i “pokušajem destabilizacije njene vlade”.

Prema anketama tamošnjih medija, smjena Rousseff “sasvim je sigurna” budući da su za njenu smjenu 54 Senatora, dok je samo 20 protiv u skupštinskom tijelu koje broji 81 mjesto.

Za opoziv predsjednice potrebno je da glasa dvije trećine (54:81) senatora.

Ukoliko se današnje povijesno glasanje Senata završi uklanjanjem Rousseff, to će značiti kraj 13-godišnje vladavine vlade Radničke partije.

Na njeno mjesto u tom slučaju došao bi privremeni predsjednik Michel Temer (75) sve do izbora 2018. godine, kada ističe mandat Rousseffove.

Brazilska predsjednica tereti se da je novcem državnih banaka finansirala državnu potrošnju tokom izborne godine 2014. Ona tvrdi da taj novac nije uticao na deficit te da je iduće godine u cijelosti vraćen.

Smjenu brazilske predsjednice tokom prošle i početkom ove godine, na ulicama mnogih brazilskih gradovima demonstrancijama je zatražilo više milona Brazilaca.

U javnosti je okrivljena i za najveću recesiju i korupcijski skandal u historiji te južnoameričke zemlje.

Anadolu Agency

Share this post on social media