Troje uhapšenih zbog planiranja napada na Dan nezavisnosti Malezije

Malezijska policija uhapsila je tri osobe za koje se sumnja da su militanati ISIS-a, a koji su planirali izvršiti napad u Kuala Lumpuru na 59. obilježavanju Dana nezavisnosti Malezije, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski šef Khalid Abu Bakar tvrdi kako je riječ o trojcu ranije uhapšenom zbog planiranja napada na jedan hinduistički hram, također u Kuala Lumpuru.

Prema njegovim riječima, riječ je o tri malezijska državljanina koji su “primali naredbe” od Muhammada Wanndy Mohamed Jedia – jednog od ISIS-ovih lidera u Siriji, porijeklom iz Malezije.

Osumnjičenici u dobi od 20 i 27 godina su, kako je rekao, nakon napada, trebali napustiti Maleziju i zaputiti se prema Siriji.

“Policija je zaplijenila granate, pištolje i 24 metka kod jednog od uhapšenih. Vjerujemo da su oružje dobili od Jedia”, istakao je Bakar.

Jedi, za kojeg se vjeruje da mu je pravo ime Abu Hamzah al-Fateh, učestvovao je u prvom napadu koji se dogodio u Kuala Lumpuru 28. juna ove godine. Osam osoba je tada povrijeđeno u jednom zabavnom centru kada je među njih bačena granata.

Jedi se tereti i za regrutovanje Malezijaca kao i planiranje napada na visoke zvaničnike te zemlje, političare i sudije.

Od 2013. godine malezijska policija uhapsila je više od 230 osoba za koje se vjeruje da su u zemlji širili propagandu ISIS-a. Malezijske vlasti, sa druge strane, vjeruje da se na strani ISIS-a u Siriji bori oko 90 njenih državljana.

Inače, u Maleziji će danas biti obilježen Dan nezavisnosti. Na današnji dan, 1957. godine u toj zemlji izvršena je primopredaja vlasti od Britanaca.

Anadolu Agency

Share this post on social media