Napadač Nikolas Cruz bio bivši učenik škole na Floridi u kojoj je ubio 17 osoba

Napadač Nikolas Cruz bio bivši učenik škole na Floridi u kojoj je ubio 17 osoba
photo: ABC

Devetnaestogodišnji napadač koji je u srednjoj školi na Floridi ubio 17 osoba, a ranio desetine drugih, uhapšen je, potvrdile su vlasti, javlja Reuters.

Nekadašnji učenik škole iz koje je izbačen vratio se sa automatskom puškom na Valentinovo i počinio drugi najgori pokolj u američkim školama u historiji.

Zločin se dogodio u školi „Marjory Stoneman Douglas“ u Parklandu, gradu udaljenom oko 70 kilometara od Majamija. Napad je počeo malo prije završetka nastave.

Napadač je identificiran kao Nikolas Cruz, bivši učenik izbačen zbog loše discipline.

– Došao je u školu sa gas maskom, automatskom puškom, municijom i dimnim bombama. Prvo je aktivirao alarm za požar nakon čega su učenici pohrlili iz razreda u hodnik. Tada je počeo pokolj – ispričao je policijski zvaničnik opisujući stravični napad.

Stotine učenika se više od sat vremena skrivalo u učionici slušajući pucnjavu pomahnitalog napadača.

– Bilo je užasno, mislili smo da nećemo preživjeti – ispričali su svjedoci američki medijima.

Cruz je uhapšen van škole nakon napada, a nakon što se pokušao ubaciti među učenike koji su bježali iz škole, ali je primijećen i uhapšen.

Reuters navodi da je u prvom razredu srednje škole Cruz bio na vojnom treningu koji je provodila američka vojska.

Poznanici napadača kažu kako je često govorio o „noževima i oružju“, ali ga niko nije shvaćao ozbiljno.

– Bio je lud za oružjem – rekao je Chad Williams, školski drug napadača.

U jučerašnjem pokolju  12 osoba, djece i odraslih, je ubijeno unutar škole, dvije osobe su ubijene u dvorištu, a jedna na ulicu. Dvije osobe su umrle od posljedica ranjavanja u bolnici. Među žrtvama ima učenika i profesora.

Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina i osamnaesta u školama ove godine, dogodila se malo prije kraja nastave u srednjoj školi u Parklandu koji je udaljen  72 kilometra od Majamija.

FENA

Share this post on social media