Mladi bez perspektive jer su nadležni bez strateških rješenja

Mladi bez perspektive jer su nadležni bez strateških rješenja
Mladi bez perspektive jer su nadležni bez strateških rješenja

Strategije prema mladima usvojene su u 29 lokalnih zajednica u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, dok je Brčko distrikt BiH u procesu izrade svoje prve strategije prema mladima.

Sam ovaj podatak pokazuje da lokalne vlasti još uvijek nisu spremne uraditi prvenstveno analizu položaja mladih na području općine/grada i donesu institucionalni dokument s definiranim problemima i potrebama mladih, ali i čitavim nizom aktivnosti koje, ukoliko se realizuju, trebaju doprinijeti rješavanju tih problema, istakla je Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine.

Navela je i da su mladi u Bosni i Hercegovini već godinama prepušteni sebi samima.

Iako su strategije prema mladima zakonska obaveza svih nivoa vlasti u našoj zemlji, predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH podsjećaju da su lokalne strategije naročito važne.

Lokalne strategije tretiraju pitanja koja imaju uticaj na život svake mlade osobe u BiH. To su pitanja poput formalnog i neformalnog obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i preventivne zaštite, reproduktivnog i mentalnog zdravlja mladih. Također, socijalni položaj mladih, aktivno učešće ove populacije u javnom životu, mobilnost, informiranje, te savjetodavni rad s mladima, su jako važne oblasti. Osim toga, strategije za mlade moraju biti prilagođene potrebama svake pojedinačne lokalne zajednice – ističu iz krovnih organizacija za mlade u BiH.

Predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH pozivaju predstavnike svih političkih stranaka, mlade i cijelu javnost da se uključe kako bi mladima što prije bila ponuđena strateška rješenja i kako bi mladi konačno mogli u ovom društvu zauzeti mjesto koje im pripada.

Ono što je važno u daljem procesu nakon usvajanja strategija jeste definiranje njihovih akcionih planova i budžeta za njihovu realizaciju, kao i praćenje primjene akcionih planova i evidencija. Strategije ne trebaju i ne smiju ostati samo slovo na papiru, već ih je potrebno u potpunosti primjenjivati. Svi moramo biti svjesni da je ovo dugotrajan proces koji ne završava usvajanjem strategija, naprotiv. Potrebno je ohrabriti sve aktere kako bi sam proces bio realizovan do kraja – rekao je član Upravnog odbora Omladinskog savjeta Republike Srpske Ognjen Vukojević.

Za kvalitetnu izradu strategije potrebno je u proces uključiti sve grupe mladih ljudi koji mogu biti podrška u njenoj izradi.

Sigurno važan aspekt je i periodično praćenje provedbe ovih dokumenata u što je također neophodno uključiti mlade ljude kao populaciju radi koje se strategija i usvaja, a što će osigurati da se ciljevi strategije ispune, a budžetska sredstva adekvatno utroše, saopćeno je.

FENA

Share this post on social media