Slovenski mediji optužili Hrvatsku za nezakonito prisluškivanje

Slovenski mediji optužili Hrvatsku za nezakonito prisluškivanje
Slovenski mediji optužili Hrvatsku za nezakonito prisluškivanje - photo: Patria

Šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Davor Franić je, prema pisanju medija u Sloveniji, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika uključenih u arbitražu oko Piranskog zaljeva, koja je u ljeto 2015. godine potresla region.

Prema pisanju slovenačkog lista Delo ključnu ulogu u prisluškivanju slovenskih dužnosnika je imao Davor Franić, za kojeg sovenski mediji izvještavaju da je poznat i kao “mehaničar Davor”.

Isti službenik SOA-e se spominje i u aferi u Bosni i Hercegvini, prema kojoj su pripadnici SOA-e vrbovali selefije da prenose oružje u Bosnu i Hercegovinu, kako bi BiH bila označena kao “terorističko uporište”, što je ranije već nagovještava Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tužilaštvo BiH danas je obustavilo istragu protiv više lica, koja su bila umještana u aferu „selefije“.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da nije ni očekivao drugačiju odluku Tužilaštva BiH, koje je odlučilo da ne provodi istragu o aferi “selefije”.

„Tužilaštvu BiH motiv je bio da otvore istragu da bi ovo ovako sve uradili i zataškali. Tužiteljka (Gordana Tadić) je vodila istragu protiv svojih bliskih rođaka iz ove afere i zato je ekspresno i tako hitno sve i odradila“, optužio je Dragan Mektić.

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešić Mije zamjenika ministra sigurnosti BiH, Đaković Mate, novinara i Bandić Ivana Generalnog konzula R Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, koje su mediji ranije doveli u vezi sa obavještajnim djelovanjem u BiH.

Patria

 

Share this post on social media